290

Nieuwdaan

Utrecht
Opdrachtgever: 
Vereniging Nieuwdaan & Geelen bouwprojecten BV
Projectarchitect: 
Jan Verrelst
Projectteam: 
bOb Van Reeth, Jan Verrelst, Bernard Bierten.
i.s.m: 
deCombinatie - Aart Oosting
Periode: 
1999-2004 (ontwerp)
Functies: 
wonen, commercieel, cultuur
Programma: 
Kunstenaarsenclave met atelierwoningen en appartementen, horeca, tentoonstellingsruimte en ondergronds parkeren.

Het project voor de kunstenaarsenclave ‘Nieuwdaan’ maakt deel uit van het deelplan Leidsche Rijn - Terwijde. Als eindpunt van de zogenaamde spoorwegzone vormt het de overgang van het geplande stedelijke naar het bestaande landelijke karakter van de omgeving.

Door een specifieke behandeling van de randen past het project zich in zijn omgeving in. In de buitengevels wordt door middel van terugliggende gevelvlakken een plint aangegeven, die zich op de hoeken massief in de hoogte doorzet. De hoogte en de verhouding gesloten - open (raamverdeling) van de plint wordt herhaald in de tuinmuren die de gebouwen omsluiten.

De gebouwde ruimte wordt geschikt rond pleinen, de centrale ‘sociale’ zones van het complex. Tussen de onderscheiden gebouwdelen worden verbindingen gelegd door middel van wandelroutes, doorkijken, niveauverschillen, et cetera. De pleinen en tuinen die door de gebouwen worden omarmd stralen, ook al zijn ze publiek toegankelijk, een privé en intiem allure uit. Het wonen errond is op de pleinen en tuinen gericht.

Uitdrukkelijk is er voor gekozen om een sober en duurzaam gebouw te realiseren met kwaliteitsvolle materialen: een dragende structuur in gewapend beton; het buitenspouwblad in gelijmde oranje-rode gevelsteen op een verzinkt stalen onderdorpel; het buitenschrijnwerk in verzinkt staal; de dakbedekking en randafwerking in zink. De binnenafwerking van de gemeenschappelijke ruimten: de vloeren in eikenhouten (lamellen)parket of gepolierde beton; de wanden deels beton in het zicht, deels bepleisterd; de plafonds waar mogelijk beton in het zicht, waar nodig een akoestisch plafond met eik gefineerde panelen.
De plannen van de woningen en atelierruimten kunnen zich flexibel in deze hoofdstructuur inschrijven. De hoofdstructuur draagt de intentie in de tijd aanpasbaar te zijn, geschikt te blijven voor gebruik.