Rijnkaai© Infunctievan
622

Rijnkaai

Antwerpen
Opdrachtgever: 
Bouw en Promotie Rijnkaai
Projectarchitect: 
Filip Delanghe
Projectteam: 
Filip Delanghe, Christine de Ruijter, Marco Arts, Theo van de Beek, Jáchym van Erning, Yana Van Ingelgem.
Periode: 
2014-2015 (ontwerp), 2015-heden (uitvoering)
Functies: 
wonen, commercieel
Programma: 
Bouwblok met 49 appartementen, commercieel gelijkvloers, 2 ondergrondse parkeerlagen.

Komend vanaf de noordelijke Rijnkaai, is de hoek tussen de Rijnkaai en Montevideostraat beeldbepalend bij de toegang tot Antwerpen. Recht tegenover het nieuwe Red Star Line museum verrijzen daar 49 appartementen boven een commerciële plint. Parkeren gebeurt in de tweelaagse kelder, ontsloten via de Braziliëstraat.

Het gebouw beslaat de volledige noordzijde van het bouwblok, een U-vorm. Dankzij het relatief lage volume van het museum is het gebouw overhoeks goed waarneembaar. Om ook in noordelijke richting voldoende massa te tonen wordt in de Montevideostraat de overgang tussen 4 en 6 bouwlagen halverwege de gevellengte gemaakt. 

Het gebouw wordt opgevat als een ongeparcelleerd volume, wat een geleding krijgt door de articulatie van de gebouwtektoniek. Deze wordt opgevat als penanten in natuursteen die met baksteen beklede vloerranden dragen. Het ritme van de penanten drukt het ritme van de draagstructuur uit. De grote gevelopeningen worden zo min mogelijk belemmerd door slanke kozijnen en borstweringen. Kleine maatverschillen tussen de penanten op gelijkvloers en penthouse ten opzichte van de overige verdiepingen articuleren de gebouwplint en -bekroning. Een viertal schuinstaande penanten in de Rijnkaaigevel benadrukken de tektoniek en corrigeren de proportie van de gebouwplint.