© Wim Van Nueten
203

Seppenshuis

Zoersel
Opdrachtgever: 
Dhr. en Mw. Demeester
Projectarchitect: 
bOb Van Reeth
Projectteam: 
Geert Driesen, bOb Van Reeth, Filip Deprez, Chris Poulissen, John Stack, Lieve Werckx.
Periode: 
1994 (ontwerp), 1996-1997 (uitvoering)
Functies: 
wonen, cultuur
Programma: 
Studie-, ontvangst- en tentoonstellingsruimte met gastenverblijven.

Nieuwbouw van ontvangstruimte en gastenverblijf te Zoersel. Het was de uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers een sober en duurzaam gebouw te realiseren met kwaliteitsvolle materialen. De bestemming: gastenhuis met studie-, ontvangst- en tentoonstellingsruimte.

Het gebouw is opgebouwd uit een modulaire maat van 2.70 m. De footprint van het gebouw meet 7 x 2.70 m bij 4 x 2.70 m en in doorsnede 3 x 2.70 m. De grote ruimte is in plan 5 x 2.70 m bij 4 x 2.70 m en in de hoogte tot glazen zoldering 2 x 2.70 m; de lichtvang daarboven 1 x 2.70 m hoog. De duplexconstructie scheidt de inkom en vestiaire van de exporuimte, hierboven bevindt zich op de eerste laag, over dezelfde oppervlakte, de bibliotheek. Naast de grote zaal bevinden zich de verticale ontsluiting, de dienstinkom en de keuken. Dit gedeelte is onderkelderd. Op de verdiepingen zijn de gastenverblijven gesitueerd.
De binnenbekleding van de hoofdstructuur is deels bepleisterd, deels bekleed met akoestische panelen van eik. De duplexconstructie, zowel de draagstructuur als de vloer, zijn gelamelleerde grenen geprefabriceerde elementen van 2.70/2.70 m. De leuning van de duplex is in gelaagd glas. De zoldering hangt aan de dakstructuur en bestaat uit gezandstraald-gehard glazen platen 1.35 /1.35 m met spiderbevestiging. De vloer van de hoofdruimte is in eikenhouten parket. De vloer van alle andere ruimten is in gepolierd beton. De invulwanden in het gastendeel zijn in gezandstraald-gehard glas, evenals de leidingschacht langs de trap.