© Monika Krzesiak
401

Sputnik TV

Berchem
Opdrachtgever: 
Sputnik TV
Projectarchitect: 
Ilse Van Berendoncks
Projectteam: 
Ilse Van Berendoncks, Claire De Ripainsel, Natalie Seys.
Periode: 
2005 (ontwerp), 2006 (uitvoering)
Functies: 
werken, reconversie
Programma: 
Gebouw voor productiehuis met kantoren, vergaderruimtes, eetgelegenheid en geluiddichte montagecellen.

Sputnik TV is een productiehuis dat gelegen is in de Klokstraat 12 te Berchem. Eind 2004 kocht dit jonge team drie verdiepingen van een voormalig pakhuis. awg architecten kreeg de opdracht op drie vloeren van elk +/- 215 m², kantoren te realiseren voor directie, medewerkers en administratie, vergaderruimte, keuken met eetgelegenheid en als grote uitdaging daarbij het bouwen van zes geluiddichte montagecellen.

De industriële look, de open structuur van kolommen en platen omgeveld met bakstenen wanden en hoge, smalle, horizontale ramen in stalen kaders met betonnen omkadering, leenden zich perfect voor de invulling van dit programma.
Sputnik TV wenste ook zelf de authenticiteit van het gebouw na de verbouwing zoveel mogelijk te behouden en zo bleven gevelwanden en betonnen vloeren, buiten een nieuwe laag verf, grotendeels intact. De middenzone op elke verdieping werd voorzien van een verhoogde vloer in één of twee niveaus, bekleed met eiken houten lamellen op kant. Hieronder werd alle bekabeling voor computer en verlichting, airco en andere leidingen aangebracht.
Op de twee hoogste niveaus doen deze vloeren dienst als kantoren waar een aantal glazen wanden directie en administratie scheiden van de open eilanden van de medewerkers. Voor de brandcompartimentering werd er intern een extra stalen trap aangebracht die de drie verdiepingen verbindt.