© Niels Donckers
376

Waterrijk

Woerden
Opdrachtgever: 
Proper Stok bv
Projectarchitect: 
Jan Verrelst
Projectteam: 
Jan Verrelst, Simone Van Gemert, Virginie Ullens de Schooten.
i.s.m: 
Saarberg, Van der Scheer & Partners, Haarlem
Periode: 
2003 (ontwerp), 2005-2007 (uitvoering)
Functies: 
wonen
Programma: 
35 grondgebonden woningen, 52 appartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Nieuwbouwproject voor 35 woningen en 52 appartementen met een ondergrondse parkeergarage in een masterplan van West 8 Landscape Architects in Woerden, Nederland.
Het Carré is onderdeel van de nieuwste ontwikkeling / stadsuitbreiding te Woerden, 'Waterrijk'. Het stedenbouwkundig plan van West 8 bestaat eruit om in twee natuurplassen vier wooneilanden te realiseren. Het woonaanbod gaat van vrije uitgeefbare kavels voor particulieren tot het bouwen van gegroepeerde woningen, tot kleinschalige appartementsgebouwen door professionele ontwikkelaars.

Het gebouwencomplex ontwikkelt zich vanuit de opvatting dat het een samenhangend geheel vormt, 'Het Carré'. In volume, in architectuur, in materialisering. Het parkeren is geïntegreerd in het gebouw. De toegankelijkheid van het complex is voorzien door twee trappen weerszijde van de entree. Het bovendek ontsluit de woningen.
Het programma bestaat uit een appartementsgebouw met een hoogteaccent, een toren op de hoek als oriëntatiepunt in de omgeving. Het Carré omvat naast 52 appartementen tevens 35 kadewoningen geschakeld in de drie andere zijden van het vierkant.

Het label Woonkeur en consument gericht bouwen zullen bijdragen aan de woonkwaliteit van het Carré. Woonkeur betekent ruimere afmetingen, aanpasbaarheid woning naargelang leeftijd, aandacht voor gemeenschappelijk wonen.
Door een basistype woning met verschillende uitbreidingsmogelijkheden als kopersoptie aan te bieden, dit gaat van het vergroten van de woning tot het aanbrengen van vides, erkers enz. kan er per koper ingegaan worden op individuele vragen. Door deze reeds te ontwerpen kan het Carré zich in de toekomst blijven ontwikkelen en aanpassen met een gewenst architecturaal eindbeeld. Wat betreft tektoniek en materialisatie wordt het gebouw als een geheel opgevat. Een verdiepingshoog houten raamkader is naast baksteen het element waaruit het wordt opgebouwd. Bijna willekeurig ontstaat er een ritmering binnen percelen van 540 cm. Onderscheid tussen woning of appartement wordt niet gemaakt.

De zorgvuldige inrichting van het binnengebied, tevens door het landschapsbureau West 8 ontworpen, dient als groen hart in dit waterrijk gebied en is door zijn semi-publiek karakter een meerwaarde voor bewoners, bezoekers en omwonenden.