© Luuk Kramer
255

Winkelhart

Alphen aan de Rijn
Opdrachtgever: 
MAB bv
Projectarchitect: 
Filip Delanghe
Projectteam: 
Filip Delanghe, Simone Van Gemert, Marleen Meulenbergs, Jeroen Sprangers.
i.s.m: 
Cumae, Arnhem
Periode: 
1998-2003 (ontwerp), 2003-2006 (uitvoering)
Functies: 
wonen, commercieel
Programma: 
60 appartementen, 10.000 m² commerciële ruimtes, ondergrondse parkeergarage.

Nieuwbouw van twee appartementenblokken en commerciële ruimten binnen het plan voor het nieuwe stadshart van Alphen aan de Rijn.
Blok 5 buigt het gegeven traditionele, gesloten en ontoegankelijke bouwblok om en combineert het stedelijk wonen met het wonen aan een binnenhof. Aan drie zijden leest Blok 5 als de aaneenschakeling van diverse en hogere ‘pakhuizen’ (Rijnplein/Castellumstraat/Omloopkanaal) waarin de appartementen zijn ondergebracht. 
Aan de vierde zijde (St.Jorisstraat) is een rij stadshuizen duidelijk herkenbaar. De verschillende gebouwen omsluiten één centrale woonhof in het hart van het bouwblok. 

De ruime woningen van Blok 5 zijn allen dubbelzijdig gericht en kijken daardoor niet alleen uit op de straten en/of het Rijnplein, maar hebben ook contact met de verhoogde binnenhof bovenop de winkelplint. 
Deze binnenhof, een plek van stilte en rust, is toegankelijk via de buitentrappen aan de beide kopgevels. De binnenhof speelt daardoor ook een cruciale rol in het ontsluitingssysteem van Blok 5. Op zijn beurt heeft deze binnenhof als een Italiaanse terrazzo weer contact met de straat. Het bouwblok wordt daardoor als het ware binnenstebuiten gekeerd. Binnengevel/achtergevel wordt voorgevel, achtergevel/achterzijde wordt voorgevel. Het binnen van het bouwblok wordt in de vorm van een bijzondere plek toegevoegd aan de stad. Het stedelijk woonmilieu wordt verrijkt. Tussen de openbare ruimte en het wonen ontstaat een buffer, een ademruimte.  

Daar waar Blok 5 een binnenhof omsluit, is Blok 6 eerder het ‘Castellum’, met twee gevels aan de winkelstraten en de derde gevel staande in het water van het Omloopkanaal. Ook hier wordt het bouwblok volledig benut. Het dak van de winkellaag krijgt een meerwaarde in de vorm van daktuin en bergingen. Op de hoek van de beide winkelstraten staat een stedelijk baken, een hoekgebouw. Blok 6 herbergt voornamelijk appartementen. Zoals in Blok 5 herinneren de straatgevels door middel van kleur, materialisering en uitwerking aan de historische parcelering van oude stadscentra en dorpskernen.