De Boompjes
608

De Boompjes

Rotterdam
Opdrachtgever: 
BAM i.s.m. Meritsa
Projectarchitect: 
Geert Driesen, Jan Verrelst
Periode: 
2012-2015 (ontwerp)
Functies: 
hotel, commercieel
Programma: 
Hotel met 288 kamers, wellness (3.000 m²), commercieel (2.000 m²) en horeca (630 m²).

Het gebouw is een hoogbouwontwikkeling aan de oevers van de Maas. Het gebouw is opgebouwd uit een sokkel, op maat van de stedelijke blokken, om zo stedelijke continuïteit te garanderen en mogelijkheden te bieden voor een hoogwaardige en levendige plint. Hierbij maakt het dankbaar gebruik van het niveauverschil tussen de Maasboulevard en de Hertekade om het interieur te voorzien van een genereuze ruimtelijkheid.

De uitkragende toren wordt gekenmerkt door haar specifieke getrapte vorm, rondom een efficiënte ontsluitingskern, die diverse mogelijkheden biedt voor kwalitatieve terrassen met zichten over, zowel de binnenstad, als de Maas. De vorm van de toren is bepaald aan de hand van diverse rationele parameters zoals schaduwstudies, een optimalisatie in vloeroppervlakte en de stedenbouwkundige randvoorwaarden uit de Rotterdamse hoogbouwvisie.  Het resultaat is een toren met een eigen karakter en onderscheidend in het  Rotterdamse hoogbouwlandschap.

De schuine zijden van het gebouw zijn gericht op de zuid- en de noordzijde en worden uitgevoerd als klimaatgevel in combinatie met vides. Via de gevels wordt op een slimme en lowtech manier gebruikmaakt van daglicht, zonnewarmte en ventilatie om het binnenklimaat te beheersen. Deze gevels bieden daarnaast prachtige perspectieven over de Erasmusbrug en het dok aan de Hertekade, waardoor de kwaliteiten van de locatie wordt uitgespeeld in de beleving van het gebouw.