627

Hendrik Baelskaai 25

Oostende
Opdrachtgever: 
Burco Coast NV
Projectarchitect: 
Filip Delanghe
Periode: 
2016 (ontwerp), 2018-2020 (uitvoering)
Functies: 
wonen, commercieel
Programma: 
69 appartementen en 3 commerciële ruimtes en een parkeergarage

De nieuwbouwresidentie ‘Baelskaai 25’ maakt deel uit van een grootschalige herontwikkeling in het oosten van Oostende (Oosteroever).  Het oosten van Oostende staat bekend om zijn diversiteit aan typologieën. Het ontwikkelingsgebied omvat een duinlandschap, een woonwijk, een havengebied en een bedrijfsterrein.  Dit gebied zal zich de komen jaren ontwikkelen als volwaardig stadsdeel van Oostende.  Door zijn uitgesproken ligging en eigenschappen zal het een zeer gemengd, kleurrijk en levendig nieuw stadsdeel worden, met bestaand karakter en nieuwe omgeving.  Zo zal het binnengebied van het project van het nodige groen voorzien worden onder de vorm van een centraal park. Dit park zal een grote meerwaarde voor het project betekenen waardoor de leefbaarheid zal versterkt worden.

Voor de vormgeving en materialisatie van ‘Baelskaai 25’ werd er gekozen voor een tijdloze architectuur, met een duidelijke verwijzing naar traditionele havenarchitectuur.  Dit uitgangspunt zorgde voor een elegant gebouw met kenmerkende verspringingen en inpandige terrassen. Voor zijn materialisatie werd er geopteerd voor een travertijne gevelbekleding met fijn detaillering in witgrijs-gezuurd beton om de referentie naar het havengebied nogmaals te versterken. Kortom, het is een gebouw dat de tijd zelf in zich meedraagt, met het vermogen om geleidelijk aan en mooi te verouderen.

De nieuwbouw residentie omvat 69 appartementen met bewoonbare oppervlakten gaande van 63 m² tot 278 m², telkens voorzien van ruime terrassen onderverdeeld over de 15 verdiepingen. Deze terrassen bieden een open zicht over het groene binnengebied,  de haven, de stad Oostende en de zee. De gelijkvloerse verdieping heeft drie grote handelspanden met uitzicht op de kade. Er werd bij de opbouw van de plannen bijzondere aandacht geschonken aan de dagelijkse leefbaarheid van de appartementen met als resultaat dat zelfs voor de kleinere oppervlakten de leefruimtes zeer aangenaam zijn en elk appartement over een goed volume beschikt.