
Jeugdcentrum Kiel
Het Jeugdcentrum Kiel is gebouwd als een inspirerende ontmoetingsplek voor, door en met kinderen tieners en jongeren. Dankzij het diverse aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, krijgen zij kansen om zich te ontwikkelen in een positieve en stimulerende omgeving.
Het jeugdcentrum start met de renovatie van de bestaande feestzaal, de voormalige orangerie aan het Kielpark, van de hand van architect E. Van Averbeke. De gevelopeningen van het historische gebouw worden in oorspronkelijke staat hersteld om meer daglicht in de zaal te brengen. De niet-originele achterbouw wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuwbouw om het aanbod aan culturele en educatieve activiteiten te kunnen uitbreiden.
De bestaande zaal blijft toegankelijk via de markante kopgevel. De nieuwbouw wordt ontsloten middels een centrale circulatiezone, tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw. Deze dubbele ontsluiting van het culturele centrum maakt het mogelijk om de zaal te verhuren/gebruiken zonder de eigen activiteiten te verstoren en/of na sluitingsuren. Het jeugdcentrum is georganiseerd langs een centrale circulatieruimte/foyer, middels twee ‘dienende ruimtes’ (sanitair / kleedkamers / technieken / opslag / ect) met daartussen ‘activiteitenzones’. Door deze organisatie kunnen de ‘activiteitenzones’ in de toekomst eenvoudig gebruikt/aangepast worden voor alternatieve activiteiten. De centrale zone functioneert als ontsluiting van zowel het bestaande gebouw als de lokalen in de nieuwbouw. We beschouwen deze ruimte als een grote foyer; een bruisende en open ruimte van uitwisseling van ideeën, informatie en passies. Door deze ruimtelijke organisatie neemt de gerenoveerde noordgevel van de voormalige orangerie een centrale positie binnen het project in. Door het herstellen van de oorspronkelijke raamopeningen is het niet alleen mogelijk om de zalen van extra licht te voorzien, maar zijn ook zichten naar de activiteiten in deze zalen mogelijk.
De draagstructuur wordt voorzien door dienende zones als stijve dozen te beschouwen en de kopgevels als dragende schijven. Tussen deze elementen worden balken voor de vloeren en gordingen voor het dak opgelegd. De nieuwbouw wordt beschouwd als een ‘moderne orangerie’ en wordt gekenmerkt een monolieten glazen gevel. De alzijdige oriëntatie vereist een gelijkwaardige behandeling van elke gevel zodat geen voor- en achterkanten ontstaan. De ruimtelijke organisatie van ‘dienende zones’ en ‘activiteitenzones’ en het rationele principe van de draagstructuur is duidelijke afleesbaar via de glazen gevel. De generieke gevels zijn opgebouwd uit een serresysteem met transparant glas, opaal glas en sandwichpanelen. Het volume krijgt een geleding plint/kop door een subtiele verspringing in de gevel.