© Monika Krzesiak
367

Kruidenbuurt

Eindhoven
Opdrachtgever: 
De Nieuwe Combinatie (Stichting Trudo & Stam + de Koning Bouw en Vastgoed)
Projectarchitect: 
Jan Verrelst
i.s.m: 
Vrencken Hoen architecten
Periode: 
2003 (ontwerp), 2004-2012 (uitvoering)
Functies: 
wonen, reconversie
Programma: 
Herstructurering van een sociale woonwijk: ongeveer 650 woningen en inrichting openbare ruimte.

De vernieuwing van de Kruidenbuurt was een initiatief van de gemeente Eindhoven en de Eindhovense  woningcorporatie Trudo. In het noordelijke deel van de wijk – dat volledig is vernieuwd – verhuurde Trudo zo’n 750 woningen. Die woningen maken plaats voor circa 650 nieuwe woningen: 300 huurwoningen, bestemd voor de herhuisvesting van een deel van de oorspronkelijke bewoners, en 350 koopwoningen. Tot de woningen behoren ongeveer 100 appartementen, zowel in de koop- als de huursector.

De nieuwe Kruidenbuurt is in veel opzichten een bijzondere wijk. Het is een wijk met stedelijke, relatief dichte bebouwing, maar met tegelijkertijd veel ruimte en groen. Met name de openbare ruimte krijgt binnen het plan veel aandacht. Er is een brede laan met forse bomen gemaakt, een drietal ruime en groene pleinen en een autovrije middengebied. Auto’s van bewoners worden zoveel mogelijk uit het zicht geparkeerd, onder speciaal daarvoor ontwikkelde ‘hoeksteenwoningen’, in parkeerhoven en in een aantal parkeergarages.

Ruimte kenmerkt ook de woningen in de nieuwe Kruidenbuurt. Gemiddeld tellen deze zo’n 550 m³. Zeker voor woningen in de sociale huursector – qua type zal er geen verschil bestaan tussen huur- en koopwoningen – is dat bijzonder groot. De meeste woningen zijn zes meter breed, wat een hoge mate van indelingsvrijheid geeft. Ook op het gebied van installatietechniek speelt flexibiliteit een belangrijke rol. Bovendien zijn bij een groot aantal woningen in de achtertuin extra funderingspalen aangebracht, waardoor het uitbreiden van de woning in de toekomst relatief eenvoudig is.
De architectuur van de woningen kan het best omschreven worden met ‘fris traditionalisme’: traditionele, duurzame en hoogwaardige materialen en vormen, op een eigentijdse wijze toegepast. Het straatbeeld is afwisselend en gevarieerd, maar er is duidelijk sprake zijn van een herkenbare stijl. Samen met het idee van de stedelijke tuinwijk hebben die herkenbaarheid en de hoogwaardige uitstraling reeds geleid tot vergelijkingen met het Witte Dorp en de Schrijversbuurt, twee bijzonder populaire wijken in het Eindhovense.

In 2007 kreeg het project een eervolle vermelding in de Dirk Roosenburgprijs van de Gemeente Eindhoven.