Prins Hendrik school
615

Prins Hendrik school

Winterswijk
Opdrachtgever: 
Steiger 11
Projectarchitect: 
Christine de Ruijter
i.s.m: 
Andries Geerse (stedenbouw), Nibag (bouw- en markttechnische verkenning)
Periode: 
2013
Functies: 
wonen, reconversie
Programma: 
Herbestemming van een oud schoolgebouw tot woonprogramma voor het middensegment.

Herbestemming Prins Hendrik school Winterswijk

In Nederland staan duizenden cultuurhistorisch waardevolle gebouwen leeg, omdat de oorspronkelijke functies van deze complexen verloren is gegaan. Het gaat vaak om gebouwen, complexen en ensembles met een bijzondere betekenis, die ook uit oogpunt van ruimtelijke kwaliteit geweldige kansen bieden. In samenwerking met de Gemeente Winterswijk werd een ruimtelijke, bouwtechnische, en markttechnische studie verricht om het bestaande complex te transformeren naar een nieuwe functie.

Architecturale invulling

Zoals altijd blijkt ook weer bij de voormalige middelbare school in de Prins Hendrikstraat te Winterswijk, dat elke nieuwe opdracht een aanleiding is voor een eigen specifieke aanpak. Bouwen in en aan een bestaande omgeving vraagt om de analyse van de karakteristieken ervan en om dé intelligente zet die de huidige kwaliteiten van de directe omgeving versterkt en nieuwe kwaliteiten zal toevoegen.

De voormalige ambachtsschool Prins Hendrik is enerzijds gelegen aan het voormalige industriële erfgoed Tricot complex en anderzijds gelegen in de residentiele Prins Hendrikstraat. De school is uitstekend ingevoegd in deze straat met vrijstaande villa´s door enerzijds onderdeel van het ritme van de bebouwing te zijn en anderzijds de straat niet te domineren, doordat het middels een voorplaats iets uit de rooilijn terug stapt. Deze locatie leent zich, met name vanuit de structuur van het gebouw uitstekend voor een woonprogramma.