© Niels Donckers
310

Wittenburg

Amsterdam
Opdrachtgever: 
Het Groenland BV
Projectarchitect: 
Jan Verrelst
i.s.m: 
Saarberg, van der Scheer & Partners, Haarlem
Periode: 
2000-2002 (ontwerp), 2002-2004 (uitvoering)
Functies: 
wonen
Programma: 
79 appartementen met parkeervoorzieningen.

Op de plek van de voormalige scheepswerf  ‘Het Groenland’ op het Amsterdamse schiereiland Wittenburg is een appartementengebouw met 79 koopwoningen gerealiseerd. Het gebouw staat met twee zijden in het water, waarvoor een insteek haven vanaf de Wittenburgervaart is gegraven. Bij dit plan is het ontwerpkader zeer nauw bepaald. awg ervaart dit als een geschenk. De randvoorwaarden hebben van het ontwerp een gebouw gemaakt dat zich verankert in zijn omgeving en de indruk geeft dat het er altijd heeft gestaan. 

Referenties voor dit gebouw waren oude pakhuizen, zoals het nabijgelegen VOC-pakhuis. Rustige gevelbeelden, monoliet, monochroom, bepalen de identiteit van het gebouw. Ramen, deuren en terrasopeningen vormen in een repetitief ritme gaten in doorgaande wanden.
Vanaf de entree hebben alle bewoners toegang tot een terras aan het water. De appartementen zelf beschikken over een ruime serre of een groot dakterras. De appartementen zijn zo ontworpen dat de wijze van indeling in veel gevallen door de inwoner zelf kan worden bepaald. De parkeergarage in het gebouw is uitgevoerd met een automatisch parkeersysteem.