126

Zuiderterras

Antwerpen
Opdrachtgever: 
N.V. Zuiderterras
Projectarchitect: 
bOb Van Reeth
Periode: 
1987-1989 (ontwerp), 1989-1991 (uitvoering)
Functies: 
commercieel
Programma: 
Gemengd horeca programma.

Nieuwbouw café / restaurant Zuiderterras, Scheldekade in Antwerpen. Voor de stadsbewoners zijn er een aantal plekken die zo sterk aanspreken dat er een continue dialoog gaande is. Als je dan als architect het geluk hebt gevraagd te worden voor zulke plekken, ontstaat er een bijzondere relatie. Wat vrijblijvende contacten waren worden engagementen. Schijnbare vertrouwdheid wordt herontdekking.
awg heeft sedert 1985 met het Van Roosmalen-huis, de woning Plantinkaai 6-7, het Zuiderterras, het stedenbouwkundig advies voor Stad aan de Stroom, het Scheepvaartmuseum en andere projecten, kunnen werken aan en op de kaaien. 
Het ontwerpen en uitvoeren van het project Zuiderterras past in de stedelijke strategie de stad aan de stroom te leggen. De dialoog is een ontdekking. Het werd een reis naar flanerende grootouders die de wandelpasserellen bevolkten, die de Kongoboten uitwuifden, terwijl onze ouders, hun kleinkinderen, met lakschoenen en witte sokken in de plassen stoeiden.  

Voor awg was de opdracht tot het herbouwen van het Zuiderterras het in stand houden van de wandelterrassen; het stadsbalkon boven het nu naar ‘t noorden verschoven laden en lossen. Ter hoogte van de wandeling is er ruimte gemaakt voor een cafetaria, met breed uitzicht over de lengte van de stroom. Daarboven een restaurant met belvedère en open keuken in het dak. De sokkel heeft op maaiveldniveau een zaal. De tussenverdieping bevat diensten. Het nieuwe gebouw past binnen het volume van het vroegere afgebrande Zuiderterras. Alleen een ronde trap en liftkoker werd zijdelings toegevoegd. Door zijn vorm en materialen plaatst het Zuiderterras zich in de theatraliteit van stad en stroom.